tirsdag 20. november 2012

Høstkos

I kveld har jeg hatt jentene i syforeninga på besøk, og da måtte vi jo ha noe å kose oss med mens regnværet herja ute. Så i dag slo jeg til med Jordskokksuppe, nybakt foccaccia, hjemmelaget pesto og ei saftig gulrotkake til dessert. Oppskriften på suppa ble etterspurt av flere så her kommer den.

Ingredienser(nok til 7 personer):
20 jordskokker (ca 1 kg)
2 l vann
1 boks kremfløte
6 ss smør
salt
pepper

Tilbehør:
Halvannen pakke spekeskinke (150g) skåret i strimler
Frisk timian

Skrell jordskokkene og ha nesten alle(jeg sparte 3) i ei gryte sammen med vann og fløte og kok til de er myke. Ta opp jordskokkene og kjør dem i blender sammen med smøret til en jevn mos. Hell kokevannet over i et litermål og ha jordskokkmosen tilbake i gryta. Spe så med kokevannet til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper. Jeg lagde suppa dagen i forveien og tok derfor vare på litt av kokevannet også slik at jeg kunne justere konsistensen litt når jeg varmet opp suppa. De tre jordskokkene jeg sparte skar jeg i skiver og sprøstekte i olivenolje.
Server suppa i suppetallerken med strimlet spekeskinke, sprøstekte jordskokkskiver og litt frisk timian.

Foccacciaen gjorde jeg veldig enkel for at den ikke skulle stjele for mye smak fra suppa. Av smakstilsetninger brukte jeg kun basilikumolje(fra Oliviers og Co) og maldonsalt.
Ingredienser:
6-700 gram mel
1 ts salt
1 ss flytende honning
4,5 dl vann (lunkent, heller for kaldt enn for varmt)
en halv pose tørrgjær
snaut 0,5 dl basilikumolje
Maldonsalt etter ønske

Bland alle ingrediensene til passe konsistens. Deigen kan gjerne være litt klissete, men ikke for rennende. Elt i ca 10 min, hell over litt olivenolje (ca 2-3 ss) eller en annen olje du har for hånden, la deigen heve 30-45 min og ha dem over i ei lita langpanne/ildfast form som er smurt eller dekket med bakepapir. Trykk deigen ut i forma og stikk en god del hull i deigen med fingrene. Hvis deigen henger fast i fingrene dypper du bare fingeren i basilikumolja før du lager hull, hell så over all basilikumolja og dryss over maldonsaltet. Etterheves i 45 min og stekes så 20-30 min ved 220 grader. Avkjøl på rist.


Jeg serverte dette sammen med hjemmelaget grønn pesto som jeg har lagt ut oppskrift på tidligere. Men denne gangen brukte jeg pinjekjerner:)

Og så avsluttet vi med gulrotkake som var supersaftig og god. Fant oppskriften her: http://casualcooking.no/2011/06/frøken-mathisens-gulrotkake/ etter tips fra ei venninne.







2 kommentarer:

  1. Sikker på du har valgt riktig yrke Camilla??? Dette så nydelig ut! Skulle gjerne kommet på besøk og hjulpet deg med restene idag men oppgaveskriving heeeele dagen. Men fra imorra blir det enklere :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hihi, så søt du er:-) Er litt kake igjen så det hadde jo passet bra å komme på kaffe her i dag;-)

      Slett

Tusen takk for kommentarer:)