mandag 27. november 2017

Hjortefilet med Annapoteter, rosenkålblanding og madeirasaus

For noen uker siden hadde vi middagsbesøk og hovedretten med madeirasaus var aldeles nydelig.
Sausen passet helt perfekt til den milde viltsmaken i kjøttet og til tilbehøret. Dette skal definitivt lages igjen.

Ingredienser:
600 gram hjortfilet
salt
pepper
frisk timian

Blomkålpurè
1 blomkål
4 dk melk
2 ss smør
salt
pepper

Annapoteter
600-800 gram store poteter, skrelt og skjært i tynne skiver
50 gram smelta smør
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2  t-skje maldonsalt
frisk timian, finhakket

Madeirasaus
1 sjalottløk, finhakket
2 dl madeira
2 ss rognebærgelè (jeg brukte Jacobs)
2 dl viltbuljong

Rosenkålblanding
300 gram rosenkål, rensket og delt i 4
100 g bacon i biter
litt smør

Gni kjøttet inn med salt og pepper og la det bli romtemperert.

Skrell og vask poteter og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin. Legg potetskivene i en bolle. Smelt smør og tilsett hvitløk, salt og timian og hell over potetene og bland det forsiktig sammen. Finn fram et muffinsbrett og smør fordypningene med smør. Stable potetskivene oppå hverandre og stek ved 200 grader i 45 min til potetene er gjennomstekt og litt gyldne i fargen.

Kok blomkålen i melka til den er mør, hell av melka. Ha i smør og bland med stavmikser til du har en jevn purè. Smak til med salt og pepper.

Brun hjortefileten godt i smør på alle sider i ei varm stekepanne. Ha den over i en ildfast form, hell over smøret fra stekepanna og legg over noen timianskvister. Sett i steketermometer og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-62 grader. La fileten hvile i 15 min før du skjærer det i skiver.

Mens hjorten er i ovnen lager du sausen. Fres løken i smør i ei gryte til den er blank og myk. Tilsett resten av ingrediensene og kok inn til minst halvparten. Smak til med salt og pepper.

Stek baconet i stekepanna til det begynner å få litt farge og er litt sprøtt. Ha oppi rosenkålen og litt smør og stek til alt har blitt gyllenbrunt.

Anrett og nyt sammen med noe godt i glasset.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentarer:)