Hvordan lager jeg den?
Først lager jeg kjøttsausen:
800 g lammekjøttdeig
2 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, hakket
0,5 ts allehånde
1 god ts kanel
1 boks hele tomater, skjæres i mindre biter
0,5 glass tomatpurè
1 dl hvitvin
3 ss finhakket bladpersille
Varm en god slump olje i ei gryte, tilsett løk og stek til den blir blank. Tilsett så den hakkede hvitløken, allehånde og kanel og fres litt til . Tilsett kjøttdeigen og brun den til den er gjennomstekt. tilsett tomat, tomatpurè og vin og la det surre over svak varme i en halvtimes tid (det meste av væsken skal kokes inn). Rør inn hakket persille og sett til side.
Det som er mest tidkrevende med moussaka er å gjøre klar auberginene... Jeg bruker 3 mellomstore auberginer til en moussaka. Disse deles i skiver (ca en halv cm tykke) og legges utover et bakepapir. Dryss godt med salt over og la det stå i 30 min. Dette er for å dra ut den bitre smaken i auberginen. Skivene skylles så godt og legges utover ei stekeplate med så lite overlapp som mulig (dette prøver jeg for første gang i dag for det tar så lang tid å steke alle skivene på hver side i stekepanna). Hell over olivenolje og sett inn i forvarmet ovn på 200 grader i 25 min. De blir da myke og fine og skal være klare til å bruke i moussakaen.
Imens disse står i ovnen lages ostesausen.
1 dl hvetemel
6 dl melk
litt malt muskat
3 ss finraspet parmesan
2 egg, vispes lett sammen
Rist ut melet i deler av melken og hell all melken i en gryte og tilsett muskat (snaut en halv teskje). Kok opp under omrøring. Når sausen tykner godt tar du i ca halvparten av parmesanen og lar den løse seg opp. Ta gryta av plata og rør inn eggene.
Så tar du kjøttsausen i ei ildfast form, auberginskivene i et lag oppå og til slutt brer du over den herlige ostesausen og drysser resten av parmesanen over.
Stekes ca 1 time på 180 grader midt i ovnen.
Server med en gresk salat, godt brød og evt noe godt i glasset.
Ha en strålende fredag:-)
Så veeeldig godt ut det der :-) Tidkrevende ja men sikkert mer enn verdt det ;-) Enjoy!
SvarSlettDet er FANTASTISK!! En smak av Hellas, nammm....
SvarSlettTar litt tid ja, men skal love deg det er verd hvert eneste minutt:-D
Absolutt verdt det! :D
SvarSlett