fredag 26. oktober 2012

Gresk moussaka

Nå siver det ut deilige dufter fra kjøkkenet. En blanding av lam, allehånde og kanel. Moussakaen står i ovnen og godgjør seg. Jeg steker den nesten ferdig sånn at det ikke er så mye som gjenstår når det nærmer seg middagstider.


Hvordan lager jeg den?
Først lager jeg kjøttsausen:
800 g lammekjøttdeig
2 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, hakket
0,5 ts allehånde
1 god ts kanel
1 boks hele tomater, skjæres i mindre biter
0,5 glass tomatpurè
1 dl hvitvin
 3 ss finhakket bladpersille
Varm en god slump olje i ei gryte, tilsett løk og stek til den blir blank. Tilsett så den hakkede hvitløken, allehånde og kanel og fres litt til . Tilsett kjøttdeigen og brun den til den er gjennomstekt. tilsett tomat, tomatpurè og vin og la det surre over svak varme i en halvtimes tid (det meste av væsken skal kokes inn). Rør inn hakket persille og sett til side.

Det som er mest tidkrevende med moussaka er å gjøre klar auberginene... Jeg bruker 3 mellomstore auberginer til en moussaka. Disse deles i skiver (ca en halv cm tykke) og legges utover et bakepapir. Dryss godt med salt over og la det stå i 30 min. Dette er for å dra ut den bitre smaken i auberginen. Skivene skylles så godt og legges utover ei stekeplate med så lite overlapp som mulig (dette prøver jeg for første gang i dag for det tar så lang tid å steke alle skivene på hver side i stekepanna). Hell over olivenolje og sett inn i forvarmet ovn på 200 grader i 25 min. De blir da myke og fine og skal være klare til å bruke i moussakaen.


Imens disse står i ovnen lages ostesausen.
1 dl hvetemel
6 dl melk
litt malt muskat
3 ss finraspet parmesan
2 egg, vispes lett sammen

Rist ut melet i deler av melken og hell all melken i en gryte og tilsett muskat (snaut en halv teskje). Kok opp under omrøring. Når sausen tykner godt tar du i ca halvparten av parmesanen og lar den løse seg opp. Ta gryta av plata og rør inn eggene. 

Så tar du kjøttsausen i ei ildfast form, auberginskivene i et lag oppå og til slutt brer du over den herlige ostesausen og drysser resten av parmesanen over.


Stekes ca 1 time på 180 grader midt i ovnen.

Server med en gresk salat, godt brød og evt noe godt i glasset.

Ha en strålende fredag:-)

3 kommentarer:

  1. Så veeeldig godt ut det der :-) Tidkrevende ja men sikkert mer enn verdt det ;-) Enjoy!

    SvarSlett
  2. Det er FANTASTISK!! En smak av Hellas, nammm....
    Tar litt tid ja, men skal love deg det er verd hvert eneste minutt:-D

    SvarSlett

Tusen takk for kommentarer:)