søndag 20. oktober 2013

Koking av kraft

I det siste har jeg vært så heldig å ha både lammebein og hjortebein med avskjær i hus. Dette måtte jo utnyttes, så jeg har kokt lammekraft og en nydelig, kraftig kjøttkraft.

Lammekraft
Bein og avskjær av lam
0,5 sellerirot
1 løk
3 gulrøtter
1 purre
1 'urtebukett'

Skyll bena, skrell og del opp grønnsakene i grove biter. Bind sammen noen urter etter smak og hva du har i hus. F.eks persille og timian. Ha bein og avskjær i gryta, ha i vann til det dekker beina og la koke mens du skummer av. Når det ikke skummer så mye lenger har du i grønnsaker og urter, skum av underveis. Kok i 2-3 timer. Ta ut bein og grønnsaker og sil krafta. Frys ned i passe porsjoner. 

Fyldig kjøttkraft
Bein og avskjær
0,5 sellerirot
1 purre
4 gulrøtter
2 løk
1 krydderbukett (som over)
4 laurbærblader 
10 sorte pepperkorn
0,5 glass tomatpuré 
0,5 flaske rødvin

Brun bena i langpanne på 250 grader i 30-40 minutter. Skrell og skjær grønnsakene i grove biter og stek noen minutter i olje i stekepanna. Ha bein og stekesjy over i en stor gryte. Hell over vann til det dekker bena og tilsett pepper, laurbærblader, urtebukett og grønnsaker. La det koke en lang stund, jeg kokte det i 5 timer. Ha i tomatpuré og kok 1 time til. Sil kraften, ha i rødvin og kok inn til minst halvparten. Husk å skumme av underveis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentarer:)