søndag 29. desember 2013

Hjemmelagde vårruller

I 2008 var jeg og Øistein på ferie i Thailand. Vi var på Koh Samui mesteparten av tiden og en av ettermiddagene var vi på et matlagingskurs hos SITCA(Samui Institute of Thai Culinary Arts) hvor vi fikk med oss noen oppskrifter vi har brukt igjen og igjen. Og det er her vi har fått grunnlaget til å lage disse FANTASTISKE vårrullene som virkelig gir mersmak.


Her i Kristiansand får vi kjøpt alle ingrediensene på Vung Tao, og i Oslo pleide vi å handle på TT.

Ingrediensene er sånn ca:
2 små kyllingfileter, malt (evt kan man helt sikkert bruke kyllingkjøttdeig)
8 rå scampi, malt (evt kan du skjære dem i strimler)
1 pk vårrull pannekaker (spring roll pastry)
4 hvitløksfedd, finhakket
4 ts finhakka korianderrot/stilk (man får kjøpt koriander med rot på og denne gir veldig god smak, så hakk den og fyll på med stilken for å få nok)
5 dl glassnudler(bøtelegge si 15 min og klippes i ca 1 cm lengder)
2,5 dl finstrimla jellymushroom (vi brukte en pakke og det ble ca den mengden)
1 l finstrimla kål (bruk gjerne ostehøvel til å kutte den)
3-4 dl finstrimla gulrot(del gulrøttene i 2-3 biter, skjær tynne skiver på langs og strimle disse)
1 bunt/pk vårløk, finhakket
2,5 dl finhakka koriander (blader)
2 dl finstrimla sellerirot (samme str på strimlene som gulrøttene)
2,5 dl kyllingkraft (buljong utrørt i vann)
8 ts østerssaus
4 ts soyasaus
4 ts fiskesaus
2 ts sukker
4 ts hvitløkspulver
1 ts pepper
1 eggeplomme
1-2 ts maismel
Olje til steking

Saus
Bland østerssaus, soyasaus, fiskesaus, sukker, hvitløkspulver og pepper.

Start med å ta pannekakene ut av pakningen, legg dem på en tallerken og dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle.


Når alle ingrediensene er kuttet opp i små biter som beskrevet over har du hvitløk, korianderrot/stilk, kylling og scampi i stekepanna sammen med en dæsj olje. Jeg bruker kjøkkenmaskinen og maler kjøtt og scampi, men hvis ikke du har det kan du bruke kyllingkjøttdeig og kutte scampi i småbiter.  Fres alt i panna til kjøttet er gjennomstekt. 
Så har du i kål, jellymushroom, gulrot, vårløk, sellerirot, koriander og steker til kålen har 'lagt seg', dvs at det hele har sunket litt sammen.
Hell over sausen, bland og la det frese litt (2 min) før du har i glassnudler og kyllingkraft. Kok et par min og ta panna av plata.
Nå er du klar til å rulle:-)

Bland eggeplomma og maismelet.

Så løsner du ei pannekake fra haugen. Det kan være litt vanskelig å få de fra hverandre, men med litt øvelse og tålmodighet går det veldig greit. De er veldig elastiske så lenge man drar dem diagonalt (altså fra hjørnet). Trekk mot deg og bruk hele håndflaten til å skille den fra de andre. Her er min måte å rulle på beskrevet steg for steg:
1. Legg pannekaka på ei skjærefjøl med et hjørne mot deg.
2. Legg en toppa spiseskje med fyll litt under midten av pannekaka.
3. Brett hjørnet du har mot deg over fyllet og dytt det inn under fyllet mens du 'strammer' pannekaka.
4. Rull et par runder samtidig som du fokuserer på å rulle stramt.
5. Brett inn sidene og rull nesten til enden.
6. Bruk ei t-skje og smør på litt av eggemel blandinga og rull over.

Vent med å steke til du har minst 5-6 ruller klare.

Vi har frityrgryte, så da stekte vi 6 og 6 på 190 grader i 3,5 min. Men det går veldig greit an å ha i masse olje i ei wokpanne eller ei stekepanne med høye kanter.

Vi fikk 30-35 stykk på denn oppskriften. 

Det er litt jobb, men når man koser seg på kjøkkenet og resultatet blir såååå godt er det null problem. :-)

Server med ris, soyasaus og sweet chili saus til eller hvis du skal ha det som snacks/fingermat/forrett serverer du bare med sauser i 'dyppeboller'. 









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentarer:)