søndag 29. desember 2013

Hjort med portvinssaus og hasselbakte poteter

På lille julaften hadde vi litt sen middag og koste oss glugg med nydelig kjøtt, saus og tilbehør mens vi nøt synet av det nypynta juletreet. Og vi var veldige enige om at dette må vi ha igjen.

Jeg brukte en hjortefilet på ca 450 gram til oss 4 (2 store og 2 små). 
Start med å ta kjøttet ut av kjøleskapet, gni det inn med salt og pepper og la det ligge på benken(bør ligge minst 1 time). 
Sett ovnen på 220 grader og start på potetene.

Hasselbakte poteter
8-10 skrelte poteter
Smør
Salt

Legg de skrelte potetene i ei sleiv, bruk en skarp kniv og skjær tynne skiver rett ned til kniven treffer sleiva, slik:
Legg potetene i ei ildfast form, dryss over litt salt og evt annet krydder og sett inn midt i ovnen. Etter 10 minutt legger du på ei skive med smør på hver potet og setter inn igjen i ca 40 min (avhenger av ovnen, men de skal bli litt gyldne). Hvis du ønsker kan du strø på litt ost eller finhakka hasselnøtter den siste tiden.

Portvinssaus
1 liten sjalottløk, finhakket
1 ss kjøleskapskaldt smør
2 dl portvin
2 dl kjøtt/viltkraft 

Surr finhakket sjalottløk i smør til den blir blank. Ha i portvin og kok inn til det gjenstår 2-3 ss. Hell i kraften, kok opp og la koke uten lokk i 10 min. Sil vekk løken. Kok opp sausen på nytt (jevn med maisennamel utrørt i litt vann hvis sausen er tynn). Trekk gryta av plata og pisk inn smør. Smak til med salt og pepper.

Kjøttet
Brun kjøttet i smør på alle sider i ei stekepanne. Ha over i ei ildfast form og sett inn i ovnen ved siden av potetene (hvis ikke du har plass til begge deler steker du potetene nesten ferdig først og setter dem inn igjen når kjøttet er ferdig). For medium stekt kjøtt har du det i ovnen i 7-8 min(kommer selvsagt an på tykkelsen på kjøttet). Ta ut kjøttet og la det hvile like lenge som det har vært i ovnen før du skjærer det i fine skiver.

Tilbehør
Ta det du har for hånden. Vi hadde kokte gulrøtter (mest til ungene) og brokkoli. Men neste gang blir det nok en blomkålpuré eller noe sånt også. 

Enjoy!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentarer:)