mandag 29. september 2014

Kaffe brulèe

Denne desserten MÅ bare prøves! Det er helt fantastisk med kaffesmak på Creme brulèen. Og i dampovn var det lekende lett å få den skikkelig god, men jeg vil tro at den blir like god i vannbad i vanlig ovn.

Ingredienser til 6-7 former:
4 dl kremfløte
1 dl lettmelk
1 dl sterk kaffe (helst espresso)
1 vaniljestang.
3/4 dl sukker
7 eggeplommer
6-7 ss sukker/demerarasukker til karamellisering

Del vaniljestanga i 2, skrap ut frøene og ha alt oppi ei grute sammen med fløte og melk. Kok opp, ta det av plata og ha i den varme kaffen. 
Visp sammen sukkeret og eggeplommene til det tykner. Det skal ikke bli eggedosis. Hell fløteblandingen oppi de sammenvispede eggene og rør alt sammen. 

Hell blandingen gjennom en sil over i formene og sett de på ei stekeplate. Stek bruleene på 100 % damp på 96 grader i 30-40 min til de begynner å bli stive. De skal være litt 'skjelvende' i midten og stivner helt når de blir avkjølt. 

Dersom du ikke har dampovn må du steke dem i vannbad. Sett da formene over i langpanna midt i stekeovnen og hell oppi kokenede vann til det går midt oppå formene. Steketiden blir ca det samme, kanskje litt kortere enn hvis du har dampovn, men det avgjørende er vel egentlig størrelsen på formene.

Når de avkjølt etter minst 2 timer i kjøleskap (jeg lagde de dagen i forveien) fordeler du sukkeret på toppen og brenner det med en "skibrenner". Hvis du (som meg) ikke har eller ikke finner skibrenner går det også an å la grillelementene i ovnen gjøre jobben, men det tar litt lenger tid og gjør at creme brulèen blir veldig varm. Smaken er uansett helt fantastisk :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentarer:)